İkileme olup olmadığı nasıl anlaşılır?
“Aynı sözcüğün tekrarlanmasıyla, benzer veya zıt anlamlı sözcüklerin, benzer seslerin yan yana kullanılmasıyla ortaya çıkan sözcük kümelerine ikileme denir.” (AKSOY, 1988:50).
Alt üst ikileme mi?
Ayrı yazılması gerekir çünkü bir durum eki vardır. – Hayatım altüst oldu. Buradaki ikilik, altüst etme kelimesidir. Burada birlikte yazılmasının nedeni, “altüst” kelimesinin zamanla formüle edilmiş bir kelime haline gelmesidir.
İkileme örnekleri nelerdir?
Oluşum Biçimleri İkileme Örnekleri Oluşum BiçimiGiyim, akıllı, yüksek sesEş anlamlı sözcüklerin kullanımıÇarpık, belirsiz, küçük, her türlü cemaatBir anlamsız sözcüğü ve diğer anlamsız sözcüğü kullanmaÇöp yiyecek, önemsiz, çöp, mırıldanmaİki anlamsız sözcüğü kullanma5 satır daha
Hangi ikilemeler tek başına kullanılamaz?
7 Bazı ikilemelerde (çizik, eğri, eski püskü, seyrek, çöp, düzensiz vb.) bir veya her iki kelime tek başına kullanılamaz.
Aşağı yukarı ikileme mi?
Bazı ikilikler şunlardır: Az veya çok, tembel, az veya çok, ara sıra, saf, az veya çok, borçlu, zengin, çılgın, düzenli, çekingen, iyi veya kötü, sıkı, zor, dağınık, bucak, ormansız, sırılsıklam, bir sepet dolusu amel, yalancı, zaman kaybı, …
Çoluk çocuk ikileme mi?
İkileme, ‘çocuk sahibi olmak, çocuk sahibi olmak’ anlamına gelmektedir. Yüce, ikilemede geçen sözcüklerin Türkçe sözlükte yavru ‘sperm, nesil’ ve meme ‘göğüs çukuru, bağırsak, gerdan’ anlamlarıyla geçtiğini belirtmiş ve ikileme sözcüklerini incelemiştir (1998: 422).
Ağır mı ağır ikileme midir?
İkilemeler şu şekilde ortaya çıkar: Aynı kelimenin tekrarlanmasıyla ortaya çıkan ikilemeler: » koşan, yavaş, muazzam …
Saçma sapan ikileme mi?
Türkçede bazı ikilemeler eş anlamlı kelimelerle, bazıları da zıt anlamlı kelimelerle birleştirilerek oluşturulur. Saçmalık gibi ikilemlerde kullanılan kelimelerden biri anlamlı, diğeri anlamsızdır. Bu ikilemde “sapkın” kelimesi gerçek anlamıyla kullanılmadığından, yalnızca “absurd” kelimesi anlamlı kabul edilir.
Hoş beş ikileme mi?
Tek heceli sözcüklerle kurulan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kayan ikilemeler, birleşik sözcük haline geldikleri için yan yana yazılır: cızbız, anlaşılan (olmak), cırcır böceği, civciv, çöp, nag, gelgit, dalgalanma, hoş, yüz ifadesi (olmak), gırgır otu…
Ölüm kalım ikileme mi?
Türkçede “bir ölüm-kalım meselesi” ifadesi kaynak metindeki ikileme tam olarak uymaktadır. Ö2) Çeviri metinde anlamsal ve biçimsel eşdeğerlik vardır.
Yorgun argın ikileme midir?
“Perişan”, “parçalanmış”, “tatsız”, “tuzsuz”, “yalvarıyor”, “yaz” ve “yorgun” gibi çarpımlar genellikle iki bağımsız kelimeden oluşur.
Acı tatlı ikileme mi?
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerini sayan Karahanlı Türkçesi metinlerinde, sözdizimsel bir unsur olarak önemli bir ikileme bulmak mümkündür: Kutadgu Bilig’de: acıġ sücig ‘acı-tatlı’, adaş koldaş ‘kardeş, dost, eş-dost’, bilge bügü ‘alim, bilge, akıllı’, lebenstirig ‘diri’, çav kün ‘şan, şöhret, …”
Olursa olsun ikileme mi?
{-I} ekinin kullanıldığı lehçelerde, fonetik yapısı ne olursa olsun, bütün çok heceli fiil köklerinde {-I} ekiyle ikileme görülür.
Yüz yüze ikileme mi?
Ayrıca, “yüz yüze” ifadesi her zaman ayrı yazılan bir tekrarlama ve belirlemedir. Bu kelime grubunu “yüz yüze” veya “yüz yüze” olarak yazmak yanlıştır. Dil bilgisi kurallarına göre, yüz yüze kelimesinin doğru yazımı yan yana değil ayrı ayrı yapılmalıdır. Yanlış kullanım: Yüz yüze.
Gelir gelmez ikileme mi?
“-mAz” ekini “Aynı Participle’den Kurulan İkileme” başlığı altında incelemiş ve şu örnekleri vermiştir: “bildiği anda, olduğu anda, söylediği anda, geldiği anda” (1981). , s. 46).
İkilemenin özellikleri nelerdir?
İkilemeler: Aynı sözcüğün, benzer anlamı olan sözcüklerin veya anlamı güçlendirmek için zıt anlamlı sözcüklerin tekrarlanmasıyla oluşan sözcük grubuna ikilemeler denir. İkilemeler şu şekillerde oluşur: Aynı sözcüğün tekrarlanmasıyla oluşan ikilemeler: » koşan, yavaş, muazzam…
Gelir gelmez ikileme mi?
“-mAz” ekini “Aynı Participle’den Kurulan İkileme” başlığı altında incelemiş ve şu örnekleri vermiştir: “bildiği anda, olduğu anda, söylediği anda, geldiği anda” (1981). , s. 46).
Arka arkaya ikileme mi?
2. İsim ve sıfatlarda ikinci ikiz -e biçimindedir: birbiri ardına, boşuna, koşucudan koşucuya, sonuna kadar, sonuna kadar, yarı yarıya.
Olursa olsun ikileme mi?
{-I} ekinin kullanıldığı lehçelerde, fonetik yapısı ne olursa olsun, bütün çok heceli fiil köklerinde {-I} ekiyle ikileme görülür.